Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυθολογία και ιστορία, ήλιος και γη, τέχνη και μεράκι κάνουν διάσημα τα κρασιά της Σάμου


"Γέμισε ξέχειλη την κούπα με Σαμιώτικο κρασί" (Λόρδος Βύρων, στο λυρικό του έργο δον Ζουάν)

Χωρίς υπερβολή ένας από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, είναι αυτός της Σάμου. Το κρασί που παράγεται εδώ και αιώνες, είναι το πιο διάσημο, σε όλο τον κόσμο Ελληνικό κρασί. Ένα κρασί που έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση.

Τα αμπέλια βρίσκονται κυρίως στις πλαγιές του βουνού Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 μέτρα, σε πανάρχαιες χτιστές μακρόστενες πεζούλες. Το εξαιρετικό υπέδαφος σε συνδυασμό με το ευνοϊκό μικροκλίμα για την αμπελοκαλλιέργεια δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά και με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως απαιτείται για όλα τα γλυκά κρασιά ευγενικής καταγωγής.

Το "ΣΑΜΟΣ" είναι το πρώτο Ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν Ο.Π.Ε. (Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη).

Σήμερα η οινοποίηση και το εμπόριο του κρασιού της Σάμου, βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.), έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας.

Η Ε.Ο.Σ.Σ. αποτελείται από 25 συνεταιρισμούς με 4000 μέλη, που καλλιεργούν 15.000 στρέμματα αμπελιών, με μέση ετήσια παραγωγή 9.000 τόνους μοσχάτου σταφυλιού. Έχει 2 υπερσύγχρονα οινοποιεία, ένα στο Βαθύ και ένα στο Καρλόβασι και απασχολεί μονίμως 130 άτομα.

Η Ε.Ο.Σ.Σ. εξάγει τα 3/4 της παραγωγής της, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία, όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στη Σάμο παράγονται κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως τα οποία θεωρούνται παγκοσμίως από τα ευγενέστερα γλυκά κρασιά. Στη Γαλλική, στην πιο δύσκολη και ενήμερη οινική αγορά, το κρασί "ΣΑΜΟΣ" κατέχει, λόγω ποιότητας και αναγνώρισης μια σημαντική θέση. Παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση η οποία δυστυχώς δε μπορεί να καλυφθεί από τις περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής.

Τα κρασιά της Σάμου, έχουν τιμηθεί με εκατοντάδες χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η εξαιρετική βελούδινη γεύση, ο αρωματικός πλούτος και οι χρυσαφένιες αποχρώσεις τους, τα έχουν φέρει στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο του κοινού, όσο και των ειδικών όλου του κόσμου.

Τα ξηρά λευκά κρασιά της Σάμου συνεχίζουν την οινική παράδοση των κατοίκων του νησιού και διακρίνονται για την απαλή ισορροπημένη γεύση και το λεπτό άρωμά τους.

Απόσπασμα από φυλλάδιο του ΚΕΤΑ & φωτογραφίες από το διαδίκτυο

Να και μια συνταγή : "Ψαρονέφρι με σάλτσα από κρασί Σάμου" από τη σελίδα του Ηλία Μαμαλάκη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο